ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΞΥΛΟΡΑΚΕΤΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Α.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ / ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΞΥΛΟΡΑΚΕΤΑΣ – BEACH RACKET
Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΞΥΛΟΡΑΚΕΤΑΣ –BEACH RACKET
25-3-2011

ΑΡΘΡΟ 1 Αρμοδιότητα Οργάνωσης και Διεξαγωγής Αγώνων – Πρωταθλημάτων

§ 1 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας ( Π.Σ.Α.Ξ.) και οι Σύλλογοι οι οποίοι συνιστούν αυτόν, είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για την Οργάνωση και την Διεξαγωγή των αγώνων ΑντισφαίρισηςΞυλορακέτας ( Beach Racket ) στην Ελλάδα.

§ 2 Με τη προκήρυξη των αγώνων συγκροτείται ΩΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Ξ. που είναι και ο Υπεύθυνος Αγώνων από έναν εκπρόσωπο του Δ.Σ. του διοργανωτή συλλόγου και τον εκάστοτε Επιδιαιτητή. Η Οργανωτική Επιτροπή συντονίζει όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το αγωνιστικό πρόγραμμα και λαμβάνει τελικές αποφάσεις σε περίπτωση αιτημάτων, παραπόνων, αναβολών και ενστάσεων. Συνεδριάζει δε σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο από τον Υπεύθυνο Αγώνων. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής δεν λαμβάνουν μέρος στους αγώνες. ( ούτε ως παίκτες ούτε ως προπονητές )

§ 3 Στα πλαίσια της προβολής και ανάπτυξης του BEACH-RACKET oΠ.Σ.Α.Ξ δύναται να διοργανώσει αυτοτελείς αγώνες, που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος ανεξάρτητοι παίκτες, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας αρκεί αυτοί οι αγώνες να μην δυσχεραίνουν την ομαλή διεξαγωγή των ήδη προγραμματισμένων αγώνων του ετήσιου πρωταθλήματος. (καταστατικό)


ΑΡΘΡΟ 2 Πειθαρχική Επιτροπή

§ 1 Όλα τα αθλητικά - πειθαρχικά παραπτώματα σοβαρής μορφής, παραπέμπονται από τον εκάστοτε Επιδιαιτητή στην Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία είναι τριμελής με δύο αναπληρωματικά μέλη. Αποτελείται από ένα μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Ξ., ένα εκπρόσωπο του Δ.Σ. Συλλόγου που μετέχει στον Π.Σ.Α.Ξ. καθώς και από ένα μέλος του Π.Σ.Α.Ξ. Ο παραπεμπόμενος αθλητής ή προπονητής δύναται να εκπροσωπηθεί από έναν εκπρόσωπο των αθλητών ή προπονητών που θα ορίσει ο ίδιος χωρίς δικαίωμα ψήφου. Τα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής δεν λαμβάνουν μέρος στους αγώνες και δεν εκτελούν χρέη Επιδιαιτητή και προπονητή ορίζονται από την Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Α.Ξ. Η θητεία τους είναι ετήσια και αρχίζει πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

§ 2 Τον συντονισμό της πειθαρχικής επιτροπής τον έχει το μέλος τουΔ.Σ. του Π.Σ.Α.Ξ.


ΑΡΘΡΟ 3 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

§ 1 Οι ενστάσεις υποβάλλονται στον Υπεύθυνο Αγώνων γραπτώς μόνο από τους αρχηγούς των ομάδων που συμμετέχουν στον αγώνα και συνοδεύονται από την αναγκαία τεκμηρίωση. Ενστάσεις γίνονται δια τους παρακάτω και μόνον λόγους και υπό τις εξής προϋποθέσεις για την τυπική και ουσιαστική αποδοχή τους.

1. Για παράβαση ή κακή εφαρμογή των κανονισμών παιδιάς η του γενικού κανονισμού, με συνέπεια να διαμορφωθεί αποτέλεσμα εις βάρος τηςενιστάμενης ομάδας. Η ένσταση πρέπει να είναι ορισμένη και να αναφέρεται σεσυγκεκριμένη παράβαση και όχι με γενικότητες και αόριστα. Προθεσμία υποβολής ένστασης έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα για τον οποίο υποβάλλεται η ένσταση .

§ 2 Η Οργανωτική Επιτροπή αποφαίνεται για την έκβαση των ενστάσεων πριν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.

§ 3 Η Απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι τελεσίδικη. Κατά την συζήτηση της ένστασης μπορεί να παρευρίσκεται Αθλητής της ενιστάμενης ομάδας. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει δικαίωμα να συμβουλευτεί τον Επιδιαιτητή ή οποιονδήποτε άλλον κρίνει για την εκδίκαση της υπόθεσης. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας της Οργανωτικής Επιτροπής ο Υπεύθυνος Αγώνων αποφαίνεται μόνος του. Για την υποβολή της ένστασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η καταβολή χρηματικού παραβόλου, το οποίο επιστρέφεται στην ομάδα που το κατέβαλε σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης.


ΑΡΘΡΟ 4 Προκήρυξη αγώνων

§ 1 Η προκήρυξη αγώνων (ημερομηνία- τοποθεσία) πρέπει να ανακοινώνεται μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους .


ΑΡΘΡΟ 5 Μορφή αγώνων

§ 1 Οι αγώνες θα έχουν αυτοτελή χαρακτήρα (διάκριση καλύτερης ομάδας στον συγκεκριμένο αγώνα), αλλά στο σύνολό τους θα συνιστούν ετήσιο πρωτάθλημα ομάδων.

ΑΡΘΡΟ 6 Δικαίωμα συμμετοχής

§ 1 Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες έχουν όλες οι ομάδες, όμως με την εξής σειρά προτεραιότητας:

ομάδες με αθλητές μέλη συλλόγων του Π.Σ.Α.Ξ. με δελτίο αθλητικής ιδιότητας (Δ.Α.Ι.)
ομάδες με αθλητές που δεν ανήκουν σε κάποιο σύλλογο ενταγμένο στον Π.Σ.Α.Ξ. ( χωρίς να διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας Δ.Α.Ι.)

§ 2 Αν κάποιος αθλητής-τρια κάτοχος Δ.Α.Ι. κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου θελήσει να συμμετάσχει σε άλλη τετράδα από αυτήν που αρχικά είχε δηλώσει, δύναται να το πράξει. Σημειώνεται ότι η ομάδα από την οποία αποχωρεί καθώς και η ομάδα στην οποία πηγαίνει ανήκουν στον ίδιο σύλλογο και θεωρούνται ως πρωτοεμφανιζόμενες.

§ 3 Ένας αθλητής –τρία μπορεί να παίξει μόνο σε μία ομάδα σε κάθε κατηγορία είτε ως βασικός είτε ως αναπληρωματικός .

§ 4 Ένας αθλητής –τρία εκπροσωπεί έναν και μόνο σύλλογο στα πλαίσια μιας ετήσιας αγωνιστικής περιόδου.

§ 5 Οι ομάδες εκείνες που έστω και ένας παίκτης τους δεν διαθέτει Δ.Α.Ι. και εφόσον τα χρονικά περιθώρια μιας διοργάνωσης επιτρέπουν την συμμετοχή τους, θα λαμβάνουν μεν μέρος σε μια ξεχωριστή κατηγορία, δεν θα συμμετέχουν όμως στην γενική βαθμολογία και ως εκ τούτου δεν θα διεκδικούν κάποια διάκριση.

§ 6 Οι ομάδες πρέπει να εκπροσωπούν απαραιτήτως κάποιο σύλλογο ο όποιος εντάσσεται στον Π.Σ.Α.Ξ. ( αυτό θα αποδεικνύεται με σφραγίδα και υπογραφή συλλόγου στην δήλωση συμμετοχής )

§ 7 Οι αθλητές που συνθέτουν ( βασικοί +αναπληρωματικός ) μία ομάδα πρέπει να ανήκουν στον ίδιο σύλλογο. ( να είναι εγγεγραμμένοι σύμφωνα με ότι προβλέπει το καταστατικό του κάθε συλλόγου.)

§ 8 Οι ομάδες δύνανται να έχουν κάποια ονομασία για να αναγνωρίζονται ευκολότερα.

§ 9 Η Ονομασία της ομάδας τελεί υπό την έγκριση της Οργανωτικής Επιτροπής.


ΑΡΘΡΟ 7 Διεκδίκηση πρωταθλήματος

§ 1 Το πρωτάθλημα ομάδων διεκδικούν ομάδες οι οποίες συμμετέχουνστους επίσημα προγραμματισμένους αγώνες του έτους, με παίκτες που διαθέτουν δελτίο αθλητικής ιδιότητας (Δ.Α.Ι.), με την ίδια σύνθεση και με δικαίωμα ενός αναπληρωματικού ίδιου για όλους τους αγώνες.

ΑΡΘΡΟ 8 Βαθμολογία πρωταθλήματος

§ 1 Οι ομάδες ανάλογα με την σειρά κατάταξής τους σε κάθε αγώνα βαθμολογούνται ως εξής

¨ 12 βαθμοί για την 1η θέση μεταξύ των διεκδικούντων το πρωτάθλημα ομάδων
¨ 9 βαθμοί για την 2η θέση μεταξύ των διεκδικούντων το πρωτάθλημα ομάδων
¨ 7 βαθμοί για την 3η θέση μεταξύ των διεκδικούντων το πρωτάθλημα ομάδων
¨ 5 βαθμός για την 4η θέση μεταξύ των διεκδικούντων το πρωτάθλημα ομάδων
¨ 3 βαθμός για την 5η θέση μεταξύ των διεκδικούντων το πρωτάθλημα ομάδων
¨ 1 βαθμός για την 6η θέση μεταξύ των διεκδικούντων το πρωτάθλημα ομάδων
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων, στο τέλος της περιόδου, λαμβάνονται υπόψη οι πρώτες θέσεις κατάταξης Και αν και σε αυτό ισοβαθμούν τότε άθροισμαπόντων όλων των αγώνων θα κρίνει την πρωταθλήτρια ομάδα .

ΑΡΘΡΟ 9 Κατηγορίες

§ 1 Οι κατηγορίες που δύνανται να υπάρχουν είναι:

τετράδες ανδρών
δυάδες ανδρών
τετράδες γυναικών
δυάδες γυναικών
τετράδες μικτές (δύο γυναίκες δύο άνδρες)
δυάδες μικτές
τετράδες βετεράνων (+50)
τετράδες παίδων – εφήβων
τετράδες κορασίδων -νεανίδων

Η κάθε μία κατηγορία συμμετέχει στους αγώνες, όταν δηλώνονται σε κάθε μία από αυτές τουλάχιστον τρεις (3) ομάδες.

§ 2 Παίκτες οι οποίοι δηλώνουν συμμετοχή στη κατηγορία των βετεράνων δεν δύνανται να συμμετέχουν σε άλλη κατηγορία στον ίδιο αγώνα και αντίστροφα.


ΑΡΘΡΟ 10 Δήλωση Συμμετοχών

§ 1 Οι ενδιαφερόμενες ομάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στους εκάστοτε αγώνες, οφείλουν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στα αρμόδια όργανα το αργότερο μέχρι την ημερομηνία τέλους υποβολής των συμμετοχών, η οποία θα αναγράφεται στη προκήρυξη των αγώνων.

§ 2 Για να γίνει δεκτή μία συμμετοχή πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται στην αίτηση τα παρακάτω:

1. ονοματεπώνυμο και χρονολογία γεννήσεως των παικτών που συνθέτουν την ομάδα .
2. αναπληρωματικός παίκτης ( αν υπάρχει ).
3. προπονητής (αν υπάρχει )
4. ο σύλλογος που εκπροσωπεί η ομάδα
5. ποιός παίκτης εκτελεί χρέη αρχηγού
6. υπογραφή του αρχηγού της ομάδας (ότι όλοι οι παίκτες έλαβαν γνώση για τους κανονισμούς και τους όρους διεξαγωγής των αγώνων και ότι τους αποδέχονται)
7. ονομασία ομάδας (αν υπάρχει )
8. αριθμός Δ.Α.Ι. (δελτίου αθλητικής ιδιότητας ) κάθε παίκτη
9. σφραγίδα συλλόγου και υπογραφή του υπεύθυνου για την συμμετοχή της ομάδας

§ 3 Μόνον οι δηλωθέντες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες.

§ 4 Καμία αλλαγή στην σύνθεση της ομάδας δεν γίνεται δεκτή από την στιγμή που κατατίθεται η δήλωση συμμετοχής της ομάδας.

ΑΡΘΡΟ 11 Πρόγραμμα αγώνων

§ 1 Η Οργανωτική Επιτροπή τέσσερις ήμερες πριν τους αγώνες ανακοινώνει το πρόγραμμα (σειρά συμμετοχών).

§ 2 Οι αγώνες αρχίζουν με την κατηγορίες των παίδων – εφήβων, κορασίδων -νεανίδων ακολουθούν οι τετράδες βετεράνων, γυναικών και οι μικτές .Στην συνέχεια ακλουθούν οι δυάδες γυναικών, μικτές και ανδρικές. Και τους αγώνες κλείνουν οι τετράδες ανδρών.

§ 3 Η σειρά συμμετοχής των ομάδων στην πρώτη αγωνιστική θα κανονίζεται με κλήρωση που θα διεξάγει η Οργανωτική Επιτροπή την προηγούμενη Κυριακή των αγώνων στο σύλλογο που θα γίνονται οι αγώνες παρουσία κάθε ενδιαφερόμενου. Στις επόμενες αγωνιστικές θα συμμετέχουν με σειρά κατάταξης από τη βαθμολογία που θα προκύψει από την προηγούμενη αγωνιστική. Η σειρά κατάταξης διατηρείται μόνο όταν δεν υφίσταται αλλαγή στη σύνθεση της ομάδας.

§ 4 Αν υπάρξει αλλαγή (έστω και αλλαγή του αναπληρωματικού) στην σύνθεση της ομάδας από αγωνιστική σε αγωνιστική, τότε η ομάδα θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενη.

§ 5 Κάθε πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα θα παίζει πριν από τα παιχνίδια με σειρά κατάταξης που θα καθορίζεται όπως στη § 3 (κλήρωση )

§ 6 Αλλαγή σειράς παιχνιδιών έστω και με συνεννόηση μεταξύ των ομάδων, δεν γίνεται δεκτή.

ΑΡΘΡΟ 12 Χρονική διαρκεια αγωνων


§ 1 Η μέγιστη διάρκεια διεξαγωγής αγώνων την καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος έως και Σεπτέμβριος) ορίζεται στις επτά (7) ώρες, με 30 λεπτά διάλλειμα ανά ημέρα.

§ 2 Για τις τετράδες ανδρών ορίζονται είκοσι (20) λεπτά χρόνος παιχνιδιού με ένα time out των δύο λεπτών και δυο (2) λεπτάπροθέρμανση

§ 3 Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ορίζονται δέκα λεπτά χρόνος παιχνιδιού χωρίς time out και δύο (2) λεπτά προθερμανση

§ 4 Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών μπορεί να φθάσει τις 14 τετράδες ανδρών ανά ημέρα . Και τις 28 για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ανά ημέρα .

§ 5 Στη περίπτωση που ο αριθμός των ομάδων υπερβαίνει τα χρονικά περιθώρια της μίας ημέρας η διεξαγωγή των αγώνων θα γίνεται σε δύο ημέρες η και παραπάνω αν χρειαστεί.


ΑΡΘΡΟ 13 ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΓΩΝΑ-αγώνων

§ 1 Ένας αγώνας μπορεί να διακοπεί για συγκεκριμένους λόγους με επανάληψη του αγώνα, από το χρονικό σημείο που ήταν την τελευταία στιγμή που διεκόπη (εφόσον αυτό είναι εφικτό) όταν η διακοπή γίνει:

1. λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών
2. λόγω αδυναμίας των διοργανωτών (ρεύμα , βλάβη στο σύστημα, καταστροφήαγωνιστικού εξοπλισμού, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού από πλευράς διοργανωτών, κλπ )
3. λόγω διατάραξης των συνθηκών του παιχνιδιού από εξωτερικά αίτια που κατά τη γνώμη του επιδιαιτητή υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν τους παίκτες .
4. Ένας αγώνας μπορεί να διακοπεί χωρίς επανάληψη όταν η διακοπή γίνει λόγω τραυματισμού και αδυναμίας κάποιου αθλητή να συνεχίσει. Η ομάδα κρατάει την βαθμολογία που είχε μέχρι την στιγμή της διακοπής.

5. Η Οργανωτική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει οι αγώνες να διακοπούν οριστικά από την στιγμή που ο σύλλογος που τους διοργανώνει και φιλοξένει, αδυνατεί να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή τους, εξαιτίας προσβλητικής συμπεριφοράς από μέρους των θεατών, όπως λόγου χάρη εξύβριση, προσβλητικοί υπαινιγμοί, άσεμνες χειρονομίες εις βάρος παικτών, προπονητών, επιδιαιτητών, κριτών και λοιπών παραγόντων. Ο Υπεύθυνος Αγώνων πριν την επικείμενη διακοπή προειδοποιεί τουλάχιστον δυο φορές .

6. Η Οργανωτική Επιτροπή αποφασίζει πότε, που και ποιοιαγώνες θα επαναληφθούν . Το κόστος της επανάληψης των αγώνων βαρύνει τον σύλλογο.

ΑΡΘΡΟ 14 Υποχρεώσεις συλλόγων που φιλοξενούν τους αγώνες

§ 1 Οι σύλλογοι που φιλοξενούν τους αγώνες οφείλουν

1. να ορίζουν το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και να το γνωστοποιούν εγγράφως στον Π.Σ.Α.Ξ. με την προκήρυξη των αγώνων

2. να παραλαμβάνουν τις συμμετοχές των ομάδων καθώς εννέα (9) ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Πέραν αυτής της ημερομηνίας καμία άλλη συμμετοχή δεν γίνεται δεκτή
3. να παραδώσουν έγκαιρα τις συμμετοχές στην Οργανωτική Επιτροπήπροκειμένου να γίνει η κλήρωση των αγώνων στην προκαθορισμένη προθεσμία για να συνταχθεί το πρόγραμμα των αγώνων
4. να προκαταβάλλουν στην Οργανωτική Επιτροπή το αντίτιμο της αποζημίωσηςτων εκάστοτε χειριστών του οργάνου καταγραφής, του επιδιαιτητή του υπεύθυνου αγώνων και του κριτή των πτώσεων
5. να μεριμνούν (για τους αγώνες εκτός έδρας) για την διαμονή (διανυκτέρευση) του χειριστή του συστήματος, του Έφορου αγώνων του επιδιαιτητή και του κριτή των πτώσεων, καθώς και για τις μετακινήσεις τους από και προς την τοποθεσία διεξαγωγής των αγώνων
6. να εξασφαλίσουν την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια των αγώνων
7. να εξασφαλίσουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων που θα διεξαχθούν οι αγώνες σύμφωνα με τις προδιαγραφές του γενικού κανονισμού
8. να διαθέτουν εγκαταστάσεις ρεύματος, μικροφώνου, εγκατάσταση ύδρευσης, αποχωρητήρια
9. να διαθέτουν εκτυπωτή, οθόνη εμφάνισης αποτελεσμάτων, σταθεροποιητή τάσης (UPS) ( αν δεν διαθέτουν τα προαναφερόμενα, με ευθύνη τους θα παραλάβουν και θα επιστρέψουν στον Π.Σ.Α.Ξ. τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό )
10. να διαθέτουν κάλυμμα της επιτροπής (ομπρέλες ή τέντα), τραπέζια και καρέκλες για τα μέλη της επιτροπής, τον Η/Υ, τον εκτυπωτή, το UPS και την οθόνη
11. να εξασφαλίσουν την σαφή οριοθέτηση του χώρου της γραμματείας από τον χώρο των θεατών με κάποια διαχωριστικά υλικά.
12. να μεριμνούν για τη προμήθεια βραβείων (μετάλλια, πάπυροι κλπ)
13. να έχουν άμεσα διαθέσιμο και πλήρες φαρμακείο για παροχή πρώτων βοηθειών.
14. να διαθέτουν χώρους ειδικά διαμορφωμένους για να αλλάζουν οι αθλητές-τριες.( ξεχωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες )

ΑΡΘΡΟ 15 Διαχείριση του οργάνου καταγραφής των πόντων, υπεύθυνος αγώνων , επιδιαιτητής, κριτής πτώσεων

§ 1 Τη διαχείριση του οργάνου καταγραφής των πόντων την αναλαμβάνει ο εκάστοτε διοριζόμενος από τον ΠΣΑΞ έναντι συμφωνηθείσας αμοιβής.

§ 2 Οι επιδιαιτητές ορίζονται από τον ΠΣΑΞ και δεν συμμετέχουν αγωνιστικά σε κανένα αγώνα του έτους. ( ούτε ως παίκτες ούτε ως προπονητές )

§ 3 Οι κριτές πτώσεων θα είναι άτομα ξένα προς τους συλλόγους (π.χ. φοιτητές), δεν θα συμμετέχουν αγωνιστικά και θα έχουν επιλεγεί, εκπαιδευτεί και εγκριθεί από τον ΠΣΑΞ.

§ 4 Οι παραπάνω τρεις περιπτώσεις θα είναι αμειβόμενες, ( αποζημίωση ) όπως επίσης και ο Υπεύθυνος Αγώνων. Στη περίπτωση εκτός έδρας θα καλύπτονται τα έξοδα μετάβασης, επιστροφής και διαμονής.


ΑΡΘΡΟ 16 Ρουχισμός –Αμφίεση αθλητων-τριων

§ 1 Η αμφίεση αποτελείται από ένα μπλουζάκι και ένα σορτσάκι.

1. το κύριο μέρος της μπλούζας και του σορτς πρέπει να είναι καθαρά και διαφορετικού χρώματος από το χρώμα της μπάλας των αγώνων
2. οι παίκτες που συνθέτουν μια ομάδα πρέπει να έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση
3. στο πίσω μέρος της μπλούζας πρέπει να υπάρχει το σήμα του αθλήματος και το όνομα του συλλόγου που εκπροσωπεί η ομάδα
4. στο μπροστινό μέρος μπορεί να δηλώνεται το όνομα του αθλητή-τριας, να υπάρχει το σήμα του χορηγού και η ονομασία της ομάδας
5. δεν επιτρέπεται στον ρουχισμό να υπάρχουν δυσφημιστικές για το άθλημαδιαφημίσεις και σχέδια
6. δεν πρέπει να διαφημίζονται στα ρούχα είδη καπνού, αλκοολούχα ποτά και ναρκωτικά
7. δεν επιτρέπεται οι αθλητές –τριες να φορούν κοσμήματα, ωρολόγια κ.λ.π.
8. δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του ρουχισμού (τρύπες ,αφαίρεση μέρους της μπλούζας η του σορτς κ.α.)

§ 2 Κάθε αμφισβήτηση νομιμότητας του ρουχισμού λύνεται από τον επιδιαιτητή

ΑΡΘΡΟ 17 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

§ 1 Αρμόδιος για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και της όλης Αγωνιστικής εκδήλωσης , είναι ο Υπεύθυνος Αγώνων ο οποίος ορίζεται από το Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Ξ. για κάθε αγώνα.

§ 2 Ο Υπεύθυνος Αγώνων είναι ο αποδέκτης των γραπτών ενστάσεων από τους αρχηγούς των ομάδων όπως επίσης είναι και αποδέκτης αιτημάτων και παραπόνων .

§ 3 Στο τέλος της κάθε αγωνιστικής εκδήλωσης συντάσσει έκθεση πεπραγμένων (εις διπλούν μια στον σύλλογο και μία στον Π.Σ.Α.Ξ.) .Στην έκθεση πεπραγμένων αναφέρονται :

1. Τυχόν ενστάσεις και τελικές αποφάσεις επ’αυτών

2. Αξιολόγηση διαχειριστών αγώνα ( χειριστής οργάνου καταγραφής ,επιδιαιτητής ,κριτής πτώσεων )

3. Καταλληλότητα αγωνιστικού χώρου ( τυχόν ελλείψεις )

4. Διάφορα ( σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή )


ΑΡΘΡΟ 18 Επιδιαιτητής

§ 1 Για κάθε διοργάνωση στο σύνολο της διορίζεται ένας Επιδιαιτητήςτου οποίου η ταυτότητα γίνεται γνωστή στους συμμετέχοντες.

§ 2 Ο Επιδιαιτητής είναι υπεύθυνος σύμφωνα με τον κανονισμό

1. για την διεξαγωγή της κλήρωσης, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή
2. για τον προγραμματισμό των αγώνων (ώρα διεξαγωγής παιχνιδιών)
3. για τον ορισμό των κριτών πτώσεων
4. για την συνάντηση των κριτών πριν τους αγώνες
5. για το αν κάποιος παίκτης ή κάποια ομάδα έχει δικαίωμα συμμετοχής στουςσυγκεκριμένους αγώνες
6. για το αν πρέπει να διακοπεί κάποιος αγώνας ( προσωρινά ) σε περίπτωση ανάγκης
7. για το αν οι παίκτες μπορούν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του αγώνα
8. για το αν μπορούν να παραταθούν τα καθορισμένα χρονικά όρια προθέρμανσης
9. για το αν οι παίκτες μπορούν να φορέσουν φόρμα η κάτι διαφορετικό από τα προβλεπόμενα κατά την διάρκεια του αγώνα
10. για να αποφασίζει πάνω σε ζητήματα ερμηνείας του κανονισμού, συμπεριλαμβανομένης της αμφίεσης και των άλλων υλικών
11. για το που ζεσταίνεται μία ομάδα κατά την διάρκεια μιας έκτακτης διακοπής του αγώνα
12. για την λήψη πειθαρχικών μέτρων για κακή συμπεριφορά η άλλες παραβάσεις του κανονισμού
13. για την επιβολή ποινών στις ομάδες για αντικανονική συμπεριφορά σύμφωνα με τον κανονισμό

§ 3 Ο Επιδιαιτητής πρέπει να είναι παρών καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων και αναπληρώνεται προσωρινά μόνο από τον ΥπεύθυνοΑγώνων όταν απουσιάζει.

§ 4 Όταν ο Επιδιαιτητής κρίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσει ένα κριτή πτώσεων μπορεί να το πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή.

§ 5 Ο Επιδιαιτητής συνεργάζεται με τον χειριστή του οργάνου καταγραφής για την ομαλή διαχείριση του προγράμματος των αγώνων.

§ 6 Ο Επιδιαιτητής συνεργάζεται με τον Υπεύθυνο Αγώνων για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων όπου και όταν χρειαστεί.


ΑΡΘΡΟ 19 Κριτής πτώσεων

§ 1 Για κάθε διοργάνωση διορίζεται ένας κριτής για την καταγραφή των πτώσεων της μπάλας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τα παρακάτω καθήκοντα:

1. κάθεται ή είναι όρθιος σε σημείο τέτοιο που να είναι σε θέση κατά την διάρκεια του αγώνα να επιβλέπει όλους τους παίκτες καθώς και την τροχιά της μπάλας
2. χειρίζεται το μπουτόν των πτώσεων καθώς και το μπουτόν διακοπής του αγώνα
3. διακόπτει τον αγώνα μόνον σε περίπτωση που ζητηθεί από τον Επιδιαιτητή
4. ελέγχει την σωστή οριοθέτηση του γηπέδου και αναφέρει τυχόν αποκλίσεις στον Επιδιαιτητή
5. δεν απομακρύνεται από τον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια των αγώνων εάν δεν λάβει άδεια από τον Επιδιαιτητή.
6. Για την αναπλήρωσή του σε περίπτωση ανάγκης επιλαμβάνεται η Οργανωτική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 20 Εξοπλισμός παικτων

§ 1 Μπάλες

1. Η κάθε τετράδα ανδρών παραλαμβάνει πριν από τους αγώνες από τον επιδιαιτητή τέσσερις (4) ίδιες καινούργιες μπάλες. Όλες οι άλλες κατηγορίεςδύο (2) ίδιες καινούργιες μπάλες. Η ομάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες μπάλες πλην αυτών. Εάν η ομάδα χρειαστεί πέραν του προβλεπόμενου αριθμού μπαλών κατά την διάρκεια του αγώνα ο Επιδιαιτητής κρίνει εάν πρέπει θα δοθούν.

§ 2 Ρακέτα

1. Ο κάθε παίκτης παίζει με ρακέτα η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του κανονισμού παιδιάς.
2. Ο παίκτης δύναται κατά τη κρίση του, ν’ αλλάξει τη ρακέτα του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 21 Προθέρμανση

§ 1 Οι παίκτες κατά την είσοδο τους στο γήπεδο μπορούν να προθερμανθούν πριν αγωνιστούν, για συγκεκριμένο χρόνο που τους δίδεται από τον Επιδιαιτητή.

§ 2 Κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης διακοπής ο Επιδιαιτητής μπορεί να επιτρέψει στους παίκτες να ζεσταθούν σε οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου ή και εκτός αυτού, συμπεριλαμβανομένου και του γηπέδου του αγώνα.


ΑΡΘΡΟ 22 Γενική Συμπεριφορά

§ 1 Τα πρόσωπα που παρευρίσκονται ή συμμετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα και οποιονδήποτε τρόπο στην εν γένει αγωνιστική δραστηριότητα, θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες ή συμπεριφορές τέτοιες, που δυσφημούν το άθλημα .

§ 2 Δυσφήμηση του αθλήματος θεωρείται κάθε πράξη, ενέργεια ή παράληψη εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου που δυσφημεί το άθλημα της Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας είτε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είτε όχι. Ιδιαίτερα δυσφημιστικές πράξεις θεωρούνται δημόσια προσβλητικές ή και υβριστικές κρίσεις σε βάρος των αθλητικών αρχών, συλλόγων-σωματείων, οργάνων διαιτησίας, αθλητών και προπονητών.


ΑΡΘΡΟ 23 Συμπεριφορά παικτών-προπονητών

§ 1 Οι παίκτες και οι προπονητές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες ή συμπεριφορές τέτοιες, που επηρεάζουν τους συμπαίκτες τους ή τους αντιπάλους τους, προσβάλλουν τους θεατές και δυσφημούν το άθλημα. Σαν τέτοιες χαρακτηρίζονται

1. η καταστροφή του εξοπλισμού,
2. το σπάσιμο της ρακέτας ή το πέταγμά της έπειτα από εκνευρισμό στην επιφάνεια του γηπέδου ή και εκτός αυτού
3. οι ερειστικές κραυγές,
4. άσεμνες χειρονομίες
5. η άσχημη και πρόστυχη γλώσσα,
6. η εσκεμμένη καθυστέρηση για την έναρξη του παιχνιδιού ή η επανέναρξη μετά από διακοπή, το πέταγμα της μπάλας έξω από τον αγωνιστικό χώρο,
7. η συνομιλία των παικτών- προπονητών με τους θεατές,
8. η αυθαίρετη εγκατάλειψη του αγωνιστικού χώρου από αθλητή-τρια
9. οι εσκεμμένες παραβάσεις των κανονισμών που στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και σύγχυσης,
10. η αλλαγή ρακέτας με άλλη εκτός επισήμων προδιαγραφών,
11. η αλλαγή μπάλας με άλλη που δεν είναι από τις επίσημες της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια του αγώνα.
12. η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του Επιδιαιτητή.

ΑΡΘΡΟ 24 Ποινές

§ 1 Ο Επιδιαιτητής προειδοποιεί τον αθλητή-τρια κάθε φορά που θεωρεί ότι η συμπεριφορά του στον αγωνιστικό χώρο, δεν είναι σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά, και του ζητάει να μην επαναλάβει την προσβλητική συμπεριφορά.

§ 2 Όταν ο επιδιαιτητής θεωρεί ότι η συμπεριφορά του αθλητή-τριαςείναι ιδιαίτερα απαράδεκτη και χωρίς να έχει υπάρξει προειδοποίηση, πρέπει στην πρώτη πτώση μετά την παράβαση να δείξει κίτρινη σημαία στην ομάδα, να ενημερώσει την γραμματεία για να αφαιρέσει στο τέλος του συγκεκριμένου αγώνα τους βαθμούς ποινής που αντιστοιχούν στην πρώτη κίτρινη σημαία. Αφαιρείται 5% από το γενικό σύνολο της βαθμολογίας της ομάδας.

§ 3 Όταν επαναλαμβάνεται η ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά από αθλητή-τρια ο Επιδιαιτητής δείχνει την δεύτερη κίτρινη σημαία, στην πρώτη πτώση μετά την παράβαση και ενημερώνει την γραμματεία να αφαιρέσει ακόμα ένα 10% από το γενικό σύνολο της βαθμολογίας τηςομάδας στο τέλος του συγκεκριμένου αγώνα.

§ 4 Στην περίπτωση που η συμπεριφορά της ομάδας παραμένει ίδιατότε Επιδιαιτητής αυτομάτως διακόπτει τον αγώνα και σηκώνει την κόκκινη σημαία στην ομάδα που συνεπάγεται την αποβολή της από τον αγωνιστικό χώρο και τον μηδενισμό της.

§ 5 Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών παραβάσεων, πέραν του μηδενισμού της ομάδας παρακρατείται το δελτίο αθλητικής ιδιότητας του αθλητή-τριας και παραπέμπεται στην πειθαρχική επιτροπή.

§ 6 Σε κάθε περίπτωση η ομάδα ενημερώνεται από τον Επιδιαιτητή.

§ 7 Ο Επιδιαιτητής μπορεί να αποβάλλει από τον αγωνιστικό χώρο τον προπονητή της ομάδας για αντιαθλητική συμπεριφορά, αφού πρώτα τον έχει προειδοποιήσει δύο φορές .Στην περίπτωση αυτή ο προπονητής ούτε ως αναπληρωματικός παίκτης μπορεί να παραμείνει στον αγώνα.

§ 8 Σε περίπτωση ιδιαιτέρα απαράδεκτης συμπεριφοράς ο προπονητής παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή.


ΑΡΘΡΟ 25 Ντόπινγκ Κοντρόλ ( Doping Control )

§ 1 Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει σε διαδικασία Ελέγχου Ντόπινγκ ( Doping Control ) οποιονδήποτε αθλητή-τρια μετέχει σε αγωνιστική εκδήλωση Beach Racket .Ο Έλεγχος αυτός θα γίνεται μα βάσει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται για αυτό το σκοπό και η επιλογή των αθλητών θα γίνεται με κλήρωση .

§ 2 Αθλητής –τρια που κληρωθεί να υποβληθεί σε Ντόπινγκ Κοντρόλ και αρνηθεί την διαδικασία τιμωρείται με αποκλεισμό για όλους τουςεπόμενους αγώνες του τρέχοντος έτους και παραπέμπεται στην πειθαρχική επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 26 προπονητήσ

§ 1 Η κάθε ομάδα μπορεί να πάρει οδηγίες από οποιονδήποτε βρίσκεται στον πάγκο της (προπονητής) αρκεί να αναφέρεται το όνομα του στην δήλωση συμμετοχής.

§ 2 Η Συμπεριφορά και η εμφάνιση του προπονητή πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τα αθλητικά πρότυπα.

§ 3 Ο Προπονητής οφείλει να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του Επιδιαιτητή.

§ 4 Ο προπονητής μπορεί κατά την διάρκεια του αγώνα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να εκφωνεί στους παίκτες του τον εναπομείναντα χρόνο και το σκορ.

§ 5 Ο προπονητής μπορεί να ζητήσει time out όταν η μπάλα είναι εκτός παιδιάς (δεν παίζεται ) κάνοντας με τα χέρια του το σήμα « Τ» στην γραμματεία.

§ 6 Ο προπονητής της ομάδας εφόσον δηλωθεί και ως αναπληρωματικός παίκτης δύναται να λάβει μέρος στον αγώνα .

§ 7 Ο Προπονητής μπορεί να συντονίζει και πέραν της μίας ομάδας αρκεί οι ομάδες που συντονίζει να ανήκουν στον ίδιο σύλλογο. Αναπληρωματικός παίκτης και προπονητής μπορεί να είναι μόνο σε μία ομάδα.

§ 8 Μία ομάδα θεωρείται πλήρης και μπορεί να αγωνιστεί όταν ο Προπονητής εισέρχεται με την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο και παραμένει σε αυτόν μέχρι το τέλος του αγώνα στον συγκεκριμένο χώρο που προβλέπεται για αυτόν.

ΑΡΘΡΟ 27 αναπληρωματικός παίκτης

§ 1 Η κάθε ομάδα δικαιούται να έχει έναν αναπληρωματικό παίκτη ο οποίος αναφέρεται κατά στην δήλωση συμμετοχής.

§ 2 Μία ομάδα θεωρείται πλήρης και μπορεί να αγωνιστεί όταν στον αγωνιστικό χώρο προσέρχεται και παραμένει μέχρι το τέλος του αγώνα και ο αναπληρωματικός της παίκτης .

§ 3 Ο αναπληρωματικός παίκτης εισέρχεται με την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο και παραμένει σε αυτόν μέχρι το τέλος του αγώνα στον συγκεκριμένο χώρο που προβλέπεται για αυτόν.

§ 4 Ο αναπληρωματικός παίκτης δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο εάν δεν λάβει άδεια από τον Επιδιαιτητή.


ΑΡΘΡΟ 28 ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

§ 1 Μηδενίζονται οι ομάδες που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις

1. Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί κάποια ομάδα πλήρης στην προβλεπόμενη ώρα διεξαγωγής του αγώνα της.
2. Σε περίπτωση αποχώρησης από τον αγώνα πριν από την κανονική του λήξη. ( εκτός αν πρόκειται για αποδεδειγμένο τραυματισμό)
3. Σε περίπτωση αντικανονικής συμμετοχής αθλητή-τριας (πλαστοπροσωπία, αδήλωτος αθλητής-τρια, διπλή συμμετοχή)
4. Όταν οι αθλητές-τριες αγωνίζονται παθητικά κατά τρόπο που προσβάλλει και δυσφημεί το άθλημα (σκόπιμα μειωμένη απόδοση κ.λ.π.) τότε θα γίνεται παρατήρηση προς τον αρχηγό της ομάδας. Αν και μετά την πρώτη παρατήρηση, ακολουθεί η ίδια συμπεριφορά ο Επιδιαιτητής είναι υποχρεωμένος να διακόψει τον αγώνα μηδενίζοντας την ομάδα οι παίκτες της οποίας αγωνίζονται παθητικά.
5. Όταν κάποιος αθλητής –τρια βρεθεί θετικός σε διενέργεια Ντόπινγκ Κοντρόλ.
6. Όταν μια ομάδα δεχτεί κόκκινη σημαία.
7. Όταν η αμφίεση των αθλητών δεν συνάδει με το άρθρο 14 του κανονισμού.
8. Σε περίπτωση αδυναμίας για συνέχιση του παιχνιδιού από τους αθλητές –τριες ( τραυματισμός, κόπωση κλπ )
9. Σε περίπτωση υποβολής ψευδών στοιχείων.

ΑΡΘΡΟ 29 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

§ 1 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΗΘΟΥΣ.

Στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου , θα απονέμεται διάκριση ήθους σε έναν αθλητή –τρια ο όποιος
1. Σε όλη τη διάρκεια της αθλητικής αγωνιστικής περιόδου δεν θα παρατηρηθείγια παραβάσεις των κανονισμών παιδιάς και με την προϋπόθεση ότι θα έχειπάρει μέρος σε όλους τους αγώνες.
2. Δείχνει ιδιαίτερη συνέπεια και υπευθυνότητα στις υποχρεώσεις του και υποδειγματική συμπεριφορά εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

§ 2 Διάκριση ήθους θα απονέμεται και σε μία ομάδα συμφώνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

§ 3 Για την διάκριση ήθους θα απονέμονται διπλώματα, πλακέτα, ειδικό μετάλλιο.


§ 4 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1. Για την πρώτη, δεύτερη, και τρίτη θέση κάθε κατηγορίας θα απονέμονται μετάλλια χρυσά, ασημένια και χάλκινα αντίστοιχα, για κάθε αυτοτελή αγώνα.
2. Τα ίδια μετάλλια θα απονέμονται στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και εφόσον έχει προκύψει πρωταθλήτρια ομάδα, με την επισήμανση « ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BEACH –RACKEΤ» και επιπροσθέτως θα απονέμεται και κύπελλο στον όμιλο που εκπροσωπεί ανήκει η πρωταθλήτρια ομάδα.
3. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα βραβεύεται και πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς ( Μ.V.P.) κατόπιν ψηφοφορίας.
4. Καμιά άλλη παροχή (υλική, χρηματική, ηθική) δεν μπορεί να υπάρξει για τους αθλητές –τριες αν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την εκάστοτε οργανωτική επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 30 ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ( Δ.Α.Ι. )

§ 1 Για να λάβει μέρος κάποιος αθλητής –τρια, σε αγώνες αντισφαίρισης ξυλορακέτας, πρέπει να είναι μέλος σε ένα σύλλογο ενταγμένο στον Π.Σ.Α.Ξ. και να διαθέτει δελτίο αθλητικής ιδιότητας ( Δ.Α.Ι.) σε ισχύ.

Για να εκδοθεί ένα Δ.Α.Ι. πρέπει:
1. Ο αθλητής να συμπληρώσει και υπογράψει σχετική διπλότυπη αίτηση εγγραφήςαθλητού αντισφαίρισης ξυλορακέτας σε κάποιο από τους συλλόγους που εντάσσονται στον Π.Σ.Α.Ξ.
2. Να εξεταστεί με φροντίδα του συλλόγου του από γιατρό που θα βεβαιώσει ότι ο αθλητής –τρια είναι υγιής ( άρθρο 33 παρ. 9 του Ν.2729/99 ) .
3. Αν ο αθλητής –τρια είναι ανήλικος απαιτείται στην ειδική θέση εγγραφή συγκατάθεση από εκείνους που ασκούν την γονική μέριμνα.
4. Ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου που γράφεται ο αθλητής βεβαιώνει στην ειδική θέση ενυπόγραφα και με σφραγίδα του συλλόγου την ταυτότητα και το γνήσιο των υπογραφών του αθλητή, γονέα ή επιτρόπου και του γιατρού.
5. Κάθε αίτηση εγγραφής συνοδεύεται απαραίτητα από πιστοποιητικό ηλικίας πουμπορεί να είναι πιστοποιητικό Δήμου ή Κοινότητας ή θεωρημένο φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας για την ακριβή ημερομηνία γέννησης ή θεωρημένοφωτοαντίγραφο διαβατηρίου για τους Έλληνες της αλλοδαπής και τους ξένους αθλητές.
6. Η διπλότυπη αίτηση ,το πιστοποιητικό ηλικίας και δυο πρόσφατες και όμοιες καθαρές φωτογραφίες του αθλητή υποβάλλονται στον Π.Σ.Α.Ξ. για την έκδοσηΔ.Α.Ι. ( δελτίο αθλητικής ιδιότητας ).Η αίτηση για την έκδοση του Δ.Α.Ι πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο το ύψος του οποίου καθορίζεται κάθε φορά στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου από την Γ.Σ. του Π.Σ.Α.Ξ.
7. Η έκδοση Δ.Α.Ι γίνεται όλη την διάρκεια του έτους και ο χρόνος έκδοσης του δεν θα υπερβαίνει τις επτά ημέρες .
8. Το Δ.Α.Ι. μαζί με το ένα απόκομμα της αίτησης εγγραφής συμπληρωμένο από τον Π.Σ.Α.Ξ. στέλνεται στο σύλλογο του αθλητή , ενώ το άλλο μένει στον Π.Σ.Α.Ξ. για το αρχείο του μαζί με το πιστοποιητικό ηλικίας.
9. Το Δ.Α.Ι. έχει ισχύ για μια αγωνιστική περίοδο.
10. Αθλητής που έκανε αίτηση σε έναν σύλλογο δεν επιτρέπεται στην συνέχεια να κάνει και σε άλλο. Αν όμως αυτό συμβεί μέχρι την έκδοση του Δ.Α.Ι. τιμωρείται με το μισό της ποινής που προβλέπεται στην περίπτωση που ο αθλητής υπογράψει αίτηση εγγραφής , ενώ είναι γραμμένος σε άλλο σύλλογο.
11. Στην περίπτωση έκδοσης ενός ή περισσοτέρων Δ.Α.Ι. έξω από το αρχικό, αυτά ακυρώνονται από τον Π.Σ.Α.Ξ. και ο αθλητής μένει στον σύλλογο που αρχικά γράφτηκε.
12. Αίτηση εγγραφής που δεν είναι κανονικά συμπληρωμένη, δεν έχει φωτογραφίεςή πιστοποιητικό ηλικίας , και δεν συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο επιστρέφεται στο σωματείο και θεωρείται ότι ποτέ δεν υποβλήθηκε.
13. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι Δ.Α.Ι αθλητή εκδόθηκε ύστερα από υποβολή ψευδών στοιχείων, το δελτίο ακυρώνεται και ο αθλητής παραπέμπεται στην Πειθαρχική Επιτροπή. Επίσης έχει ετήσιο αποκλεισμό υποβολής νεώτερης αίτησης.
14. Αίτηση έκδοσης Δ.Α.Ι. που κατατέθηκε στον Π.Σ.Α.Ξ. δεν ανακαλείται ή αποσύρεται από τον αθλητή ή το σύλλογο που την κατάθεσε.
15. Δελτίο αθλητικής ιδιότητας δικαιούνται μόνον οι αθλητές –τριες μέλη συλλόγων που εντάσσονται στον Π.Σ.Α.Ξ.
16. Το δελτίο αθλητικής ιδιότητας πρέπει να επιδεικνύεται στους αγώνες κάθε φορά που η διοργανώτρια αρχή το κρίνει απαραίτητο.



( Β ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 1 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

§ 1 Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου, έχει μήκος 18 μέτρα και πλάτος 13 μέτρα.

§ 2 Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου καλύπτεται εξολοκλήρου από άμμο θαλάσσης βάθους τουλάχιστον 10 εκατοστών, απαλλαγμένη από αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στους αθλητές (πέτρες, ξύλα, σίδερα, γυαλιά, πλαστικά κ.α.).

§ 3 Στη μία πλευρά του μήκους των 18 μέτρων και σε απόσταση 3 μέτρων από την πλευρική γραμμή του γηπέδου και στο μέσον περίπου αυτού, βρίσκονται οι θέσεις των υπευθύνων για την διεξαγωγή των αγώνων (χειριστής ηλεκτρονικού συστήματος, Επιδιαιτητής, κριτής πτώσεων, γραμματεία ηλεκτρονικός εξοπλισμός , κάμερα, laptops κ.λ.π.).

§ 4 Μεταξύ των υπευθύνων διεξαγωγής των αγώνων ( γραμματεία) και θεατών υπάρχει σαφής οριοθέτηση. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν, πλην των διαπιστευμένων ατόμων, η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο.

§ 5 Απέναντι ακριβώς από την κάμερα, και σε απόσταση 12 μέτρων περίπου από αυτήν βρίσκεται σε κάθετη θέση ξύλινο πέτασμα, ύψους 4 μέτρων και πλάτους 1.80 ευρισκόμενο σε σταθερή θέση.

§ 6 Αριστερά και δεξιά από το πέτασμα θα πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά υλικά για την ασφάλεια των αθλητών.( λαστιχένιοι κορμοί ,αφρολέξ κ.λ.π. )

ΑΡΘΡΟ 2 ΓΗΠΕΔΟ

§ 1 Εντός του αγωνιστικού χώρου βρίσκεται η επιφάνεια του γηπέδου, γνωστή επίσης σαν επιφάνεια παιδιάς.

§ 2 Η επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια, μήκους 12 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων. Οριοθετείται από λευκούς ιμάντες, φάρδους 10 εκατοστών.

§ 3 Οι λευκοί ιμάντες κατά μήκος των 12 μέτρων ονομάζονται «πλευρικές γραμμές».

§ 4 Οι λευκοί ιμάντες κατά μήκος των 7 μέτρων ονομάζονται «τελικές γραμμές».

§ 5 Η επιφάνεια παιδιάς διαιρείται σε δυο ίσα γήπεδα διαστάσεων μήκους 5 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων, από μια περιοχή μήκους 1,80 και πλάτους 7 μέτρων, η λεγόμενη περιοχή υποβοήθησης της κάμερας ευρισκόμενη ανάμεσα στην κάμερα και στο ξύλινο πέτασμα.


ΑΡΘΡΟ 3 Η ΜΠΑΛΑ

§ 1 Η μπάλα πρέπει να είναι σφαιρική με διάμετρο μεταξύ 6.35 και 6.67 εκατοστά του μέτρου .

§ 2 Το βάρος της μπάλας πρέπει να είναι μεταξύ 57 και 60 γραμμάρια.

§ 3 Η μπάλα πρέπει να είναι PRESSURELESS (χωρίς πίεση). Η πίεση στον πυρήνα της μπάλας είναι ίση με την εξωτερική πίεση (του περιβάλλοντος).

§ 4 Η μπάλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από RUBBER (καουτσούκ) με εξωτερικό περίβλημα από FELT (τσόχα) συνολικού πάχους 8 χιλιοστών (5 χιλιοστά καουτσούκ και 3 χιλιοστά τσόχα).

§ 5 Η μπάλα απαραιτήτως είναι σε κίτρινο χρώμα.


ΑΡΘΡΟ 4 Η ΡΑΚΕΤΑ

§ 1 Η ρακέτα μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, σχήματος ή βάρους, αλλά το μέρος κρούσης της θα πρέπει να είναι επίπεδο.

§ 2 Το υλικό κατασκευής της ρακέτας, πρέπει να είναι εξολοκλήρου από φυσικό ξύλο.

§ 3 Η πλευρά του κύριου μέρους της ρακέτας που χρησιμοποιείται για το κτύπημα της μπάλας πρέπει να είναι αποκλειστικά από φυσικό ξύλο.

§ 4 Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λαβή της ρακέτας αντιολισθητικό υλικό (πλαστικό, ύφασμα κ.τ.λ.).

§ 5 Οι παίκτες πρέπει κατά την έναρξη του αγώνα ή οποιαδήποτε στιγμή αλλάξουν την ρακέτα τους, να την δείξουν στον Επιδιαιτητή των αγώνων που μπορεί να την εξετάσει λεπτομερώς.


ΑΡΘΡΟ 5 ΟΡΙΣΜΟΙ

§ 1 Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η μπάλα παίζεται (βρίσκεται σε παιδιά) το ονομάζουμε «χρονικό διάστημα ανταλλαγής χτυπημάτων» .

§ 2 Το μπαλάκι είναι σε παιδιά από την τελευταία στιγμή που είναι σταθερό στο ελεύθερο χέρι του σερβίροντα πριν πεταχτεί για το σέρβις. Κάθε χτύπημα θεωρείται HITΚάθε HIT που δίνει στη μπάλα ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη της ταχύτητας βάσης, θεωρείται βαθμολογούμενο.

§ 3 ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ: Το χέρι που κρατά την ρακέτα

§ 4 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΕΡΙ: Το χέρι που δεν κρατά την ρακέτα.

§ 5 HIT θεωρείται όταν η μπάλα κτυπηθεί από την επιφάνεια κρούσης της ρακέτας

ΑΡΘΡΟ 6 ΣΕΡΒΙΣ

§ 1 Στο ξεκίνημα του αγώνα, ο αρχηγός της ομάδας, με εντολή του Επιδιαιτητή κρατά την μπάλα με το ελεύθερο χέρι, ευρισκόμενος εκτόςτου γηπέδου ευθύνης του (5 μέτρων Χ 7 μέτρων) και πίσω από την τελική γραμμή.

§ 2 Με τον ήχο τη κόρνας του ηλεκτρονικού συστήματος και το σφύριγμα του Επιδιαιτητή ξεκίνα ο αγώνας. Ο αρχηγός της ομάδας χτυπά την μπάλα και την στέλνει στο γήπεδο ευθύνης του απέναντι συμπαίκτη του, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να περάσει η μπάλα μέσα από την περιοχή υποβοήθησης της κάμερας και να αρχίσει η ανταλλαγή κτυπημάτων .

ΑΡΘΡΟ 7 ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΙΚΤΗ

§ 1 Κάθε στιγμή που ο αρχηγός ή ο προπονητής της ομάδα κρίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσει κάποιον παίκτη με τον αναπληρωματικό το ζητεί από τον Επιδιαιτητή των αγώνων σχηματίζοντας το γράμμα Χ με τα χέρια του.

§ 2 Η αντικατάσταση γίνεται κατά την στιγμή που διακόπτεται η ανταλλαγή κτυπημάτων (πτώση της μπάλας ) και με εντολή τουΕπιδιαιτητή.

§ 3 Αλλαγή παίκτη μία ομάδα σε ένα αγώνα μπορεί να κάνει σε ένα αγώνα μέχρι δύο φορές .

ΑΡΘΡΟ 8 ΘΕΤΙΚΟΙ ΠΟΝΤΟΙ

§ 1 Η ομάδα κερδίζει πόντο ή πόντους από την στιγμή που η μπάλα ευρισκόμενη σε παιδιά (ανταλλαγή κτυπημάτων) διέρχεται από την περιοχή υποβοήθησης της κάμερας (1.80 Χ 7 μέτρα ), με ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη από την ταχύτητα βάσης που προσδιορίζεται στην αρχή του αγώνα και αναφέρεται και στο φύλλο αγώνα.

§ 2 Αν η ταχύτητα της μπάλας είναι μεγαλύτερη της ταχύτητας βάσης που έχει προσδιοριστεί στη αρχή του αγώνα, τότε η ομάδα συλλέγει παραπάνω τους ενός πόντου κατά τον εξής τρόπο : παράδειγμα,

Ταχύτητα μπάλας 2
Πόντος Π = -------------------------
Ταχύτητα βάσης 2
π.χ έστω Vβ = 70 Kmh
Αν V1=70 km/h τότε πόντος Π1 = =1
Αν V2=80 km/h τότε πόντος Π2 = =1.30
Αν V3=100 km/h τότε πόντος Π3 = =2.04
Σύνολο πόντων: ΣΠ= 1+1.30+2.04=4.34
Οι αποφάσεις που αφορούν τις παραμέτρους των αγώνων είναι:
Για τις Τετράδες και δυάδες ανδρών ταχύτητα βάσης 70km/h και η πτώση -1,5 πόντους.
Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ταχύτητα βάσης 60 km/h και η πτώση -1,5 πόντους .

ΑΡΘΡΟ 9 ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΟΝΤΟΙ

§ 1 Από την ομάδα αφαιρούνται πόντοι ( δια μέσου του κριτή των πτώσεων ) κατά τη διάρκεια που η μπάλα είναι σε παιδιά (ανταλλαγή κτυπημάτων) κάθε φορά που:

1. η μπάλα πέφτει στο έδαφος εντός ή εκτός γηπέδου (12Χ7)

2. κάποιος παίκτης χτυπώντας την μπάλα ακουμπήσει εκτός του γηπέδου (12Χ7) με οποιοδήποτε σημείο του σώματός του

3. κάποιος παίκτης χτυπήσει την μπάλα, ενώ οποιοδήποτε σημείο του σώματός του ακουμπά την περιοχή υποβοήθησης της κάμερας (1.80Χ7)

4. κάποιος παίκτης κτυπήσει την μπάλα δυο φορές (διπλοκτύπημα) χωρίς την μεσολάβηση άλλου κτυπήματος από τον απέναντι συμπαίκτη του

5. κάποιος παίκτης κτυπήσει την μπάλα μετά από κτύπημα του διπλανού του συμπαίκτη

6. κάθε φορά που η ανταλλαγή κτυπημάτων δεν γίνεται με την επιφάνεια κρούσης της ρακέτας, αλλά με κάποιο μέλος του σώματος του παίκτη εκούσια ή ακούσια (κεφάλι, πόδι, ελεύθερο χέρι, σώμα κ.τ.λ.)

7. όταν η ομάδα χρησιμοποιεί δυο ή περισσότερες μπάλες ταυτόχρονα.

§ 2 Οι πόντοι που θα αφαιρούνται για τις παραπάνω περιπτώσεις προσδιορίζονται στην αρχή των αγώνων και αναφέρονται και στο φύλλο αγώνα της κάθε ομάδας.

ΑΡΘΡΟ 10 ΑΓΩΝΑΣ

§ 1 Ο αγώνας έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που προσδιορίζεται κατά την έναρξή του και αναφέρεται στο φύλλο αγώνα.

§ 2 Η ομάδα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε συγκεκριμένο χρόνο παιχνιδιού, είναι η νικήτρια των αγώνων στην κατηγορία της.

§ 3 Εάν στους αυτοτελείς αγώνες υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ομάδων ,γίνονται αγώνες μπαράζ στο ήμισυ του κανονικού χρόνου

ΑΡΘΡΟ 11 ΔΙΑΚΟΠΕΣ

§ 1 Ο αγώνας είναι συνεχής από την αρχή ως το τέλος , διακοπτόμενος μόνο στα νόμιμα διαλείμματα .

§ 2 Οι ομάδες δικαιούνται ένα time out διάρκειας δυο ( 2 ) λεπτών. Η αίτηση για time out μπορεί να γίνει όταν η μπάλα είναι εκτός παιδιάς από τον αρχηγό της ή από τον προπονητή κάνοντας το σήμα « Τ» με τα χέρια .

§ 3 Ο Επιδιαιτητής μπορεί να επιτρέψει την διακοπή του αγώνα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα ( 5) λεπτά αν ένας παίκτης καθίσταται πρόσκαιρα ανίκανος εξαιτίας ατυχήματος προβλεπομένου του γεγονότος ότι κατά την άποψη του Επιδιαιτητή η διακοπή δεν θα είναι σε βάρος της έγκαιρης και ομαλής ολοκλήρωσης των αγώνων.

§ 4 Διακοπή του αγώνα δεν επιτρέπεται για ανικανότητα που από την αρχή του παιχνιδιού παρουσιάστηκε και εύλογα αναμενότανε η οφείλεται στην φυσιολογική και ψυχολογική πίεση του αγώνα. Ανικανότητα τέτοια όπως κράμπα ή κόπωση που προκλήθηκε λόγω φυσικής κατάστασης του παίκτη ή λόγω των συνθηκών του παιχνιδιού δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν λόγος επείγουσας διακοπής η οποία επιτρέπεται μόνο για ανικανότητα που προέρχεται από ένα ατύχημα, όπως λόγου χάρη κτύπημα από πτώση.

§ 5 Αν υπάρχει αίμα από οποιονδήποτε στην διάρκεια του αγώνα τότε ο αγώνας διακόπτεται αμέσως και δεν θα ξαναρχίσει μέχρι ότου δοθούν στον τραυματία οι πρώτες βοήθειες και απομακρυνθούν από τον αγωνιστικό χώρο τα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με το αίμα.

§ 6 Οι παίκτες των ομάδων κατά την διάρκεια των παραπάνω διακοπών του αγώνα παραμένουν στον αγωνιστικό χώρο εκτός αν τους δοθείάδεια από τον Επιδιαιτητή.

§ 7 Στον χρόνο παιχνιδιού δεν προσμετρούνται οι διακοπές που γίνονται για τους παρακάτω λόγους :

1. Time out

2. Τραυματισμός
3. Τεχνικό πρόβλημα
5. Αδυναμία υπευθύνων διεξαγωγής των αγώνων